ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2018 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού σχολείου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η τιμητική γιορτή για τη μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, που είναι οι προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων. Στις 30 Ιανουαρίου τιμάμε τους τρεις μεγάλους Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Ο εκπαιδευτικός και θεολόγος του σχολείου κ. Διονύσιος Τσεντικόπουλος εκφώνησε τον «Πανηγυρικό Λόγο» της ημέρας αναφερόμενος στη ζωή τους, στο φιλάνθρωπο έργο τους, στα εργώδη συγγράμματα και τις μελέτες τους με τα οποία γεφυρώθηκαν οι αναζητήσεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της χριστιανικής πίστης. Παράλληλα, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με ιστορικά στοιχεία στο οποίο παρουσιαζόταν η δράση τους σε συνδυασμό με τα πολιτικοκοινωνικά και στρατιωτικά γεγονότα της εποχής που έζησαν.

fti1

 

Ο μαθητής Νικόλαος Παντέα μας υπενθύμισε την απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας να τιμώνται οι Άγιοι μαζί στις 30 Ιανουαρίου, μια απόφαση που είχε θεσπιστεί τον 12ο αιώνα. Ο βυζαντινός λόγιος Ιωάννης Μαυρόπους είχε ισχυριστεί ότι οι τρεις Ιεράρχες με τη ρητορική τους δεινότητα και έχοντας φυσικά τη χάρη του Θεού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματική διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων της εποχής τους. Κάτι που δεν είχε ολοκληρωθεί στα προηγούμενα στάδια της διάδοσης του Ευαγγελίου και της ιεραποστολής, είχε επιτευχθεί με τους τρεις Ιεράρχες.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι πρόγονοί μας καθιέρωσαν τη μέρα αυτή των τριών ιεραρχών ως μέρα των Ελληνικών γραμμάτων, της παιδείας και ως σχολική εορτή τιμώντας έτσι την αγιοσύνη των τριών ως πατέρων της εκκλησίας και συγγραφέων, την ιεραποστολική τους δράση, την ευρυμάθειά τους, το ανεπανάληπτο δογματικό τους έργο και την οικουμενικότητα που πηγάζει από τη ζωή τους.

fti2

 

Το νέο ελληνικό κράτος μετά από πρόταση του καθηγητή Τυπάλδου, που ήταν κατόπιν και ο πρώτος σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το 1842 καθιέρωσε ως επίσημη σχολική εορτή τη μέρα αυτή εκφράζοντας και την από αιώνων παράδοση του γένους.

Παρόλο που και οι τρεις γεννήθηκαν περί τον 4ο αιώνα μ.Χ. - πριν 1600 και παραπάνω χρόνια - εντούτοις εξακολουθούν να τιμούνται με την ίδια λαμπρότητα σε όλο το χριστιανικό κόσμο μέχρι και σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι αποτελούν ζωντανά παραδείγματα ανθρώπων που έζησαν όπως ο Θεός ορίζει, φωτίστηκαν από τη χάρη του και δίδαξαν με τον τρόπο ζωής τους όχι μόνο τους ανθρώπους της εποχής τους αλλά και όλες τις επερχόμενες γενεές.

   Στο πρόσωπο των τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε ο αρμονικός συνδυασμός της Κλασσικής παιδείας και του Χριστιανικού κηρύγματος. Χρησιμοποίησαν, δηλαδή, οι τρεις Δάσκαλοι τη φιλοσοφία και τη ρητορική για να μεταδώσουν στους απλούς ανθρώπους το Λόγο του Θεού. Οι τρεις Ιεράρχες υπήρξαν ακούραστοι εργάτες του Ευαγγελίου, σοφοί άνθρωποι των γραμμάτων αλλά και πνευματικοί ηγέτες ενός ολόκληρου λαού. Το έργο τους υπήρξε πολύπλευρο και ανεπανάληπτο. Η μεγαλύτερή τους όμως προσφορά είναι ότι πέρασαν σε όλο τον κόσμο και σε μας το μήνυμα ότι η ανθρώπινη επιστήμη και μόρφωση είναι σημαντική και απαραίτητη, πολύ πιο σημαντική όμως είναι η γνώση του Θεού που είναι η « αληθής σοφία ». Αυτή αποκτάται με τη μελέτη της Αγίας Γραφής, θρησκευτικών βιβλίων και τη συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας. Μας θυμίζουν δηλαδή ότι η αληθινή μόρφωση συμβαδίζει πάντα με το δρόμο προς το Χριστό.

fti3

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα με τη συμμετοχή του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης αρχιμ. Σωφρονίου Γκουτζίνη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης της περιοχής, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης εκπροσωπώντας τη μουσουλμανική μειονότητα οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Σχολικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Δήμου και δημοσίων φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της ακολουθίας τελέσθηκε αρτοκλασία για την εκπαιδευτική κοινότητα και Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους εκπαιδευτικούς.