ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ 2017

«Αν είμαι στραβός και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει. Αν η πατρίδα μου ζει αχαμνά, δέκα μάτια νάχω στραβός θάμαι» Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Βραχύ Χρονικό για την απελευθέρωση της Ξάνθης, στις 4 Οκτωβρίου 1919

Η 4η Οκτωβρίου είναι ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Θράκης. Είναι η ευτυχής κατάληξη μιας σειράς πολεμικών και διπλωματικών αγώνων και προσπαθειών, που μπορούμε να πούμε ότι άρχισαν τουλάχιστον 7 χρόνια νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 1912, όταν έμπαινε η Ελλάδα στον Α' Βαλκανικό πόλεμο. Βέβαια σ? αυτά τα 7 χρόνια (από 1912 μέχρι το 1919) πολλά μεσολάβησαν, τα κυριότερα των οποίων ήταν:

Α) Πρώτη οκτάμηνη βουλγαρική κατοχή (1912-1913). Αρχή διωγμών με στόχο τον εκβουλγαρισμό της Θράκης.

Β) Πρώτη απελευθέρωση ? εξαιρετικά βραχύβια (μόλις 15 ημερών)-, της Δ. Θράκης από τον ελληνικό στρατό (13-14 Ιουλίου 1913) Οι τότε μεγάλες δυνάμεις επεδίκασαν και πάλι τη Δ. Θράκη στην ηττημένη Βουλγαρία (Συνθήκη Βουκουρεστίου 28 Ιουλίου 1913)και ο ελληνικός στρατός υποχώρησε. Φυγή των Ελλήνων της Θράκης και μάλιστα των κατοίκων της Ξάνθης προς τη Μακεδονία και την Πόλη.

Γ) Δεύτερη βουλγαρική κατοχή της Θράκης (Οκτώβριος 1913- Οκτώβριος 1919). Λεηλασία και αρπαγή των ελληνικών περιουσιών, βιαιοπραγίες σε βάρος του εναπομείναντος ελληνικού πληθυσμού, κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών και προσπάθεια «εκβουλγαρισμού» της Θράκης. Ερήμωση της Ξάνθης.

Δ) Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος (1914-1918). Πείνα και δυστυχία στη Θράκη. Νέα πολεμική αντιπαράθεση Ελλήνων και Βουλγάρων. Νίκη των Ελλήνων. Συνθηκολόγηση Βουλγαρίας (Οκτώβριος 1918).

Ε) Μαραθώνιες συζητήσεις στο Παρίσι (στο συνέδριο Ειρήνης) για την τύχη της Θράκης. Διεκδικήσεις των Ελλήνων, αντιδράσεις των Βουλγάρων αλλά και «φίλων» και συμμάχων της Ελλάδας (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 1919).

ΣΤ) Τελική απόφαση για δημιουργία, έστω προσωρινά «Διασυμμαχικού κράτους» στη Δ. Θράκη, υπό Γαλλική Διοίκηση. Ο Βενιζέλος αιτείται και πετυχαίνει την υπαγωγή της Δυτικής Θράκης στην ελληνική επικράτεια και θέτει αξιώσεις στην Ανατολική Θράκη

Ζ) Στις 4 Οκτωβρίου 1919 αρχίζει η προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Δ. Θράκη. Πρώτος εισέρχεται ο ελληνικός στρατός και καταλαμβάνει «το τρίγωνο της Ξάνθης» (περίπου σημερινό Νομό Ξάνθης, μέχρι τον ποταμό Κομψάτο του Ιάσμου) ενώ οι υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις προωθούνται ανατολικότερα μέχρι τον Έβρο. Η 4η Οκτωβρίου έγινε η αρχή για την απελευθέρωση και στη συνέχεια ενσωμάτωση της Δ. Θράκης στην Ελλάδα. Βέβαια πολλά έπρεπε να γίνουν και έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (Παλιννόστηση των Θρακών κυρίως των Ξανθιωτών, αφοπλισμός Βουλγάρων «χωροφυλάκων», οργάνωση ελληνικής κυβερνητικής μηχανής κ.ά.).

Η) Στις 14 Μαΐου 1920 η 9η ελληνική Μεραρχία, υπό το στρατηγό Γ. Λεοναρδόπουλο, η μεραρχία Σερρών του Ζυμβρακάκη και η Μεραρχία Ξάνθης του Μαζαράκη-Αινιάν απελευθερώνουν τη Δυτική Θράκη και έτσι ενσωματώνεται στον κορμό της Ελλάδας..Οι σύμμαχοι της Ελλάδος παραχώρησαν τη διοίκηση και φύλαξη της Δ. Θράκης στις ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, για να τη διοικούν και φρουρούν «εν ονόματι των συμμάχων».

Θ) Τέλος, στις 28 Ιουλίου 1920 με μια από τις συνθήκες των Σεβρών η Δ. Θράκη παραχωρήθηκε για να ενσωματωθεί στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η 4η Οκτωβρίου αποδείχθηκε η αρχή του τέλους της δουλείας και η αρχή της ελευθερίας ολόκληρης της Δ. Θράκης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, καταβάλλεται συνεχής αγώνας για περιφρούρηση του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας που απολαμβάνουμε όλοι εδώ στη Θράκη μέσα σε πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς διακρίσεις θρησκείας, φυλής, γλώσσας, κουλτούρας. Η τακτική της σύνεσης, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού, που οραματίστηκε για όλους τους έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κυριαρχούσε ανέκαθεν στις σχέσεις των Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων της Ξάνθης, πόλης πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής που ευημερούσε χάρη στην αλληλοκατανόηση των κατοίκων της δημιουργώντας πρότυπα ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας αλλόθρησκων κοινοτήτων.

Η γιορτή του σχολείου, Ιστορίας ένεκα?

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Σχολείου η γιορτή, ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης, για την 98η επέτειο Απελευθέρωσης της Ξάνθης από τη βουλγαρική κατοχή.

ft1

 

Στην εκδήλωση, την επιμέλεια της οποίας είχε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Γιαγκαλή-Καραουλάνη, παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1912-1919, τα οποία επεσήμαναν οι μαθητές με παράλληλη προβολή επίκαιρου οπτικοακουστικού υλικού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια όλων των κατοίκων της Ξάνθης για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της πόλης και κυρίως στην ομαλή καθημερινή συμβίωση με σεβασμό στη διαφορετικότητα και θρησκευτική ιδιαιτερότητα του κάθε πολίτη.

ft2

 

Η χορωδία της σχολής απέδωσε τα απολυτίκια της γιορτής

ft3

ενώ κείμενα διάβασαν οι ιεροσπουδαστές της Α΄Λυκείου Νίκος Παντέας, Γιώργος Κυριακίδης, Χρήστος Απόσογλου και Αθανάσιος Μπέλλης

ft4

ft5

ft6

ft7

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το σχόλιο του Διευθυντή του Σχολείου, ο οποίος επεσήμανε την ιερότητα του αγώνα για την ελευθερία και τις ευθύνες όλων μας για τη διαφύλαξή των αξιών που μας μεταλαμπάδευσαν οι πρόγονοί μας.

 

Η συμμετοχή του Εκκλησιαστικού Σχολείου στη μαθητική παρέλαση

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου κορυφώθηκαν με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια της πόλης της Ξάνθης». Ιδιαίτερα τιμητική εκδήλωση σεβασμού προς τους πεσόντες απελευθερωτές της πόλης, αποτελεί η παρέλαση μαθητών όλων των σχολείων της περιοχής. Ανάμεσα τους, η παρουσία των μαθητών/τριών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και Γυμνασίου Ξάνθης ήταν, όπως κάθε χρόνο, ξεχωριστή καθώς παρέλασαν με αίσθημα υπερηφάνειας και ιερής υποχρέωσης προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών.

Το πλήθος των πολιτών που παρακολουθούσε την παρέλαση χειροκρότησε θερμά το αντιπροσωπευτικό άγημα του σχολείου, του οποίου η άψογη εμφάνιση προκάλεσε αληθινή συγκίνηση υπογραμμίζοντας και διαβεβαιώνοντας πως τα σημερινά παιδιά είναι αντάξιοι συνεχιστές όλων όσοι πολέμησαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία όλων.