Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-17 ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-17 ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

      Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό και Πνευματικό «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», στον Πειραιά, η τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος της περιόδου 2016-2017 στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη. Οι συμμετοχές των μαθητών ανήλθαν συνολικά σε 310, από τις οποίες 162 μαθητών Γυμνασίου και 158 μαθητών Λυκείου από 250 Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2ο βραβείο για το Λύκειο απονεμήθηκε στον Νέμανια Γιέβτιτς, μαθητή της Γ΄ τάξης του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Ξάνθης για το διήγημα «Ο Χρίστος Καβουριώτης». Τα κείμενα όλων των βραβευθέντων μαθητών θα αναρτηθούν στο άμεσο μέλλον στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

FN1

 

Ο θεσμός του Λογοτεχνικού αυτού Διαγωνισμού καθιερώθηκε από την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, το 2000 και απευθυνόταν αρχικά μόνο στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Πειραιά. Η ανταπόκριση όμως που βρήκε στα παιδιά οδήγησε το ίδρυμα να επεκτείνει το δικαίωμα συμμετοχής και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άλλων Νομαρχιών, ενώ από το 2012 αποφασίστηκε ομόφωνα ο διαγωνισμός να γίνει πανελλήνιος.

 

Ο διαγωνισμός αυτός επιδιώκει την ενίσχυση της αυτοέκφρασης των εφήβων και την υποστήριξη του μαθήματος της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και γι’ αυτό χαίρει της υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας. Για το Ίδρυμα Λασκαρίδη βασικός στόχος είναι η προσπάθεια των ίδιων των παιδιών με ίδια μέσα να μιλήσουν για όλα όσα τα προβληματίζουν, για τις χαρές, τις λύπες και τις σκέψεις τους, με τον αυθορμητισμό και την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζουν τον εφηβικό λόγο. Η συνειδητοποίηση μέσα από τον στοχασμό, το διάβασμα και τον διάλογο με τους άλλους είναι το κέρδος του διαγωνισμού για τους υποψήφιους αλλά και για τα σχολεία και την κοινωνία γενικότερα.

FN2

 

Με την ανάρτηση των βραβευμένων κειμένων προσφέρεται ένα βήμα σε ετερόκλητες φωνές, οι οποίες συνδέονται μέσω ενός κοινού παρονομαστή. Εκπροσωπούν όλες την ίδια γενιά και την ίδια ηλικιακή ομάδα, παρέχοντας ένα εναλλακτικό πρίσμα ερμηνείας του κόσμου. Στην πολυφωνία αυτή δεν υπάρχει μία αλήθεια αλλά πολλές. Όλες όμως προσφέρουν μία σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας των νέων ανθρώπων μέσα στον χρόνο.

 

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει τη ζωή στην ολότητά της και να τη ζήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα, είναι η επιδίωξη της αριστείας. Έτσι γεννήθηκε ο πολιτισμός, έτσι εξελίχθηκε η σκέψη και η επιστήμη, επειδή ο κάθε άνθρωπος θέλει να γίνεται ικανότερος, να κάνει πράγματα για τα οποία θα τον θαυμάζουν, να ωφελήσει τον κόσμο και τον εαυτό του. Η επιθυμία να ξεχωρίσουμε είναι εγγενής. Η επιβράβευση είναι το κίνητρο.

FN3

            Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εκκλησιαστικού Λυκείου Ξάνθης συγχαίρει τον μαθητή του Σχολείου, Νέμανια Γιέβτιτς, για αυτή τη διάκριση. Για όλους εμάς που ζήσαμε από κοντά και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον βραβευθέντα μαθητή μας δεν αποτελεί έκπληξη αλλά φυσική εξέλιξη ενός ταλαντούχου νέου ανθρώπου με σπάνιο ήθος και ευγένεια και ανθρωπιά.