Ιστορική Διαδρομή

  Στη βόρια κεντρική παρυφή της Ξάνθης, ανάμεσα στο καταπράσινο πευκοδάσος, στο χώρο της Ιεράς Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στεγάζεται και λειτουργεί η Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης από το 1945 μέχρι και σήμερα.

  iera moni taxiarhon 1

  Κάτω από δύσκολες συνθήκες τα χρόνια εκείνα της ανασυγκρότητση, που αναδύονταν ακόμα οσμές καταστροφής από την κατοχή, αχνόφεγγε η ελπίδα της ανατήλωσης των ερειπίων μέσω του Ορθόδοξου Ελληνικού Κλήρου, που αποτελεί πάντοτε το βασικό παράγοντα συμβολής στη μόρφωση των Ελληνοπαίδων με θεμέλιο τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

  ekkl sx 2

  Έτσι, με σκοπό την κατάρτιση ικανών στελεχών που θα θεράπευαν τις πνευματικές ανάγκες του πληρώματος της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Έθνους, το Σεπτέμβριο του 1945 από τη γενική Διεύθυνση Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας μα το βασικό Α. Ν. 540 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 230/1945, ιδρύθηκαν οι Επτατάξιες Ιερατικές Σχολές: Ξάνθης, Κορίνθου, Χανίων, Αγίας Αναστασίας Θεσσαλονίκης και Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και τα Εκκλησιαστικά Φροντιστήρια με τα Οικοτροφεία τους, που τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας ανέλαβε το κράτος.

  Το 1975, 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο, πυρκαγιά αποτέφρωσε τις κτηριακές εγκαταστάσεις της παλαιάς Μονής και ως εκ θαύματος διασώθηκε το καθολικό και το καμπαναριό. Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις των διδακτηρίων του Γυμνασίου και του Λυκείου, των μαγειρείων, του εστιατορίου, των κοιτώνων κτλ, ανεγέρθησαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα (1976 οι κοιτώνες, όπου λειτουργούσαν και οι αίθουσες διδασκαλίας και το 1980 το διδακτήριο) με αποτέλεσμα να λειτουργήσει συντομότατα η Σχολή.

  Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Εγγραφές μαθητών/τριών

   Εγγραφές μαθητών/τριών

   Προκειμένου να εγγράψετε τα παιδιά σας στο σχολείο, παρακαλούμε να καταθέσετε έως

   Read More
  • Εσωτερικός Κανονισμός

  • Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Δ.Δ.Ε Ξάνθης

   Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης

   Read More
  • Edupass

   Πλατφόρμα edupass

   Read More
  • 1


  Διεύθυνση
  : Ιερά Μονή Ταξιαρχών - 67100 Ξάνθη
  Τηλ.: 25410 29911
  Fax: 25410 22362
  Email: mail@lyk-ekkl-xanth.xan.sch.gr

   

   

  fblogo

  © 2022 Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper